Meer dan 400.000 Nederlanders zijn verslaafd aan benzodiazepinen. Zij lijden aan medicijnverslaving omdat ze deze slaap- en kalmeringsmiddelen langer dan 4 maanden gebruiken. En dat terwijl ze die officieel niet langer dan 2 weken achter elkaar mogen gebruiken omdat ze verslavend werken en de werking steeds verder afneemt.
Zowel huisartsen als psychiaters schrijven deze middelen voor. Als huisartsen het recept verlengen, handelen ze in strijd met hun eigen richtlijn. Maar het is wel zo makkelijk als ze het druk hebben en dus gebeurt het gewoon. Vorig jaar kregen in totaal 1,2 miljoen Nederlanders deze slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Daarbij zijn de gebruikers die benzo’s of soortgelijke medicijnen bestellen via internet nog niet eens meegeteld.
Benzodiazepinen worden in principe niet meer betaald uit het basispakket van de zorgverzekering. Uit de cijfers blijkt dat in 2023 meer dan 800.000 patiënten de medicatie zelf betaalden. Waarschijnlijk krijgt de rest van de gebruikers, 400.000 mensen, de medicijnen wel vergoed omdat ze een permanente angststoornis of epilepsie hebben.
Medicijnverslaving is het chronisch gebruiken van benzodiazepinen ofwel kalmerings- of slaapmiddelen.
Kalmerings- en slaapmiddelen zijn symptoombestrijding. Het is juist belangrijk om de oorzaken te bestrijden!
Wil je meer weten over medicijnverslaving?
In België is het nog erger. Daar krijgen 2,3 miljoen Belgen verslavende slaappillen voorgeschreven, meldt de Vlaamse omroep VRT.
Deze gegevens komen uit een onderzoek van Investico.