van verslaving
naar Verbinding

Rob was eenzaam, nu in verbinding

Rob was eenzaam

Veldhovens Weekblad

“Je moet één ding veranderen en dat is alles”, zegt iemand tegen Rob Josiassen als hij van zijn verslaving af wil. En dat is hem gelukt. Al is het geen kwestie van zo gezegd, zo gedaan, maar een weg met vallen en opstaan. De Veldhovenaar gunt mensen met een verslaving dezelfde rust en het gevoel van vrijheid dat hij zelf ervaart nu hij zelf van zijn verslaving verlost is. Daarom opende hij bewustzijnscentrum de Verbinding.

Josiassen verliest meerdere malen zijn rijbewijs en zegt regelmatig tegen zichzelf dat hij echt moest stoppen, maar het lukt hem niet. “16 jaar geleden werd ik opgenomen in een verslavingskliniek in Zuid-Afrika. Daar voelde ik voor het eerst verbinding met mensen die waren zoals ik. Toen wilde ik al zelf anderen helpen.”

Verbinding = liefde

“In de 3,5 jaar dat ik nuchter ben, heb ik al wat vrienden geholpen. Toen ik de kans kreeg om een oude paardenstal bij mijn huis te huren, besloot ik er serieus werk van te maken. Ik koos de Verbinding als naam omdat dat voor mij voor liefde staat in tegenstelling tot verslaving, dat staat voor eenzaamheid.”

Die eenzaamheid is wat er bij Josiassen 3,5 jaar geleden voor zorgt dat de knop echt omgaat. “In de tijd dat ik verslaafd was, kon ik mijn sponsor altijd bellen. Ook nu kan ik dag en nacht bellen als het nodig is. Na die afkickkliniek ging ik op een gegeven moment toch weer gebruiken. Omdat ik steeds eenzamer werd, zag ik op een gegeven moment ‘het licht’. Ik ben veel vrienden verloren door een overdosis of zelfdoding. Het enige wat ik nog had was mijn middel. Nu zie ik mijn familie weer. Verslaving is echt een dodelijke ziekte, al wilde ik dat nooit geloven.”

We laten mensen die we helpen nooit meer los

Bij de Verbinding werkt een team van ervaringsdeskundigen en professionals vanuit een holistische benadering. Het programma bestaat onder andere uit het internationaal gebruikte 12 stappen Minnesota programma, opstellingen, wandel- en paardencoaching, sport en spel en ademhalingstechnieken met een ijsbad. Verder zijn er inloopbijeenkomsten en verschillende workshops en kunnen mensen die het nodig hebben er ook 28 dagen verblijven, of 2 of 3 dagen in de week gebruik maken van dagbehandeling. Ook kunnen terugvallers er terecht.

Nieuw leven

Dieren maken een belangrijk onderdeel uit van het programma. “Ik heb zelf door mijn dieren voor het eerst ook geleerd echt van iemand te houden. Dieren zullen je nooit pijn doen en zijn altijd blij om je te zien.” Josiassen is niet alleen ervaringsdeskundige, maar volgde ook een opleiding spiritueel therapeut en familieopstellingen.

“Verslaafde mensen worden vaak als lastig gezien, maar eigenlijk zijn het gewoon mensen die een middel gebruiken om een masker op hebben. Zo was ik zelf nooit écht die stoere jongen die ik leek. De eerste stap in het 12 stappenprogramma is je verslaving leren accepteren. Van daaruit kun je bouwen aan een nieuw leven. Hier helpen we ze hun echte zelf te leren kennen en te helen. Ik ga zelf nog steeds 3 of 4 keer in de week naar een meeting. We laten mensen die we helpen ook nooit meer gaan, we blijven er altijd voor ze.”

Mensen met een drugs-, alcohol-, medicijn- of gameverslaving kunnen terecht bij de Verbinding. De zorg wordt niet vergoed, deelnemers betalen een bijdrage voor de begeleiding.

Actie bij Artisport

Josiassen werkt samen met zijn neef Bas Josiassen, de eigenaar van Artisport. Artisport verloot een jaar gratis sporten onder de mensen die de Facebook-, LinkedIn- of Instagrampagina van de Verbinding liken.

Artikel in Veldhovens Weekblad, pagina 15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Bij Verslavingszorg De Verbinding vind je een rustgevende omgeving, hartelijke ondersteuning en helpen wij jou om weer verbinding te vinden met jezelf en belangrijke anderen.

  Wij zijn geen afkickkliniek, maar je kunt hier prima afkicken tussen de bossen en de weilanden op de rand van Veldhoven en Eindhoven in het groene Brabant, in de regio Tilburg - Den Bosch - Eindhoven.

  Adres

  Scherpenering 15
  5507 PA Veldhoven
  Brabant

  Contact

  rob@deverbinding.info