We spreken van alcoholverslaving wanneer iemand meer dan de normale hoeveelheid alcohol tot zich neemt. Drink je meer dan twee tot drie drankjes per dag of drink je één keer per week een grotere hoeveelheid, dan is er sprake van een alcoholverslaving. De redenen die mensen aanvoeren voor hun alcoholmisbruik zijn zeer divers. Van feest tot verdriet, van stress tot verveling, uit onzekerheid of overmoed. Wat de reden ook mag zijn, zodra je meer drinkt dan de normale waarden, ben je verslaafd.
Wanneer de grens van alcoholgebruik verschuift naar misbruik, ligt een alcoholverslaving op de loer. Een alcoholverslaving kan snel volwassen vormen aannemen en ontwikkelt zich op drie fronten:
Alcohol heeft vijftien minuten nodig om de hersenen te bereiken en te verdoven. Deze verdoving beïnvloedt de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Hoe meer alcohol iemand nuttigt, hoe meer deze signaaloverdracht verstoord raakt. Hierdoor vallen remmingen weg, nemen concentratievermogen en geheugen af en verdwijnt zelfkritiek.
Langdurig alcoholgebruik maakt mensen afhankelijk. Het geheugen slaat situaties op waarin alcohol word gebruikt. Wanneer je aan deze situaties wordt herinnerd, maar ook bij het zien van bijvoorbeeld foto's, vraagt het geheugen weer om alcohol. Zo ontwikkelt zich een enorme behoefte. Er is altijd wel een reden om een drankje te drinken en op de momenten dat een alcoholist drinkt, kan hij of zij niet meer stoppen. Omdat zelfkritiek verdwijnt, zal iemand de alcoholverslaving vrijwel altijd ontkennen. Je denkt lange tijd dat het drinkgedrag onder controle is, zelfs al wijst de praktijk anders uit. Angst, neerslachtige stemmingen, burn-out verschijnselen en verwardheid zijn symptomen die vaak gepaard gaan met alcoholverslaving.
Iemand die veel alcohol drinkt, ontwikkelt een steeds grotere tolerantie ten aanzien van alcohol. Hierdoor zijn er grote hoeveelheden drank nodig om in de stemming te raken. Afkick-verschijnselen als misselijkheid, transpireren, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel treden steeds vaker op als iemand geen alcohol drinkt. Om deze verschijnselen kwijt te raken, drinkt men opnieuw alcohol en zo belandt men in een vicieuze cirkel die "de ziekte van verslaving" heet.
Langdurig alcoholmisbruik richt enorme lichamelijke schade aan bij kwetsbare organen als de alvleesklier en de lever. Pancreatitis, levercirrose, hepatitis B en zelfs leverkanker kunnen daar het gevolg van zijn. Het risico op hartritme-stoornissen, een hart- of herseninfarct, dementie of de ziekte van Korsakov, wordt vaak onderschat.
Dit leidt regelmatig tot de dood!
Door een alcoholverslaving functioneert iemand niet meer zoals het zou moeten. Het alcoholgebruik is een hoofdzaak in het leven geworden. Dat in stand te houden kost tijd en energie die niet meer in het werk of de sociale omgeving kan worden gestoken. Men komt de afspraken niet meer na, het uiterlijk wordt verwaarloosd, doelen worden niet bereikt en het gevoel van eenzaamheid wordt vergroot omdat men druk is met het verbergen en ontkennen van de alcoholverslaving. Uiteindelijk wordt men in een neerwaartse spiraal meegetrokken die uitmondt in een totaal gebrek aan initiatief.
Bij Verslavingszorg De Verbinding worden zowel psychische als lichamelijke problemen behandeld. Wij helpen je op de uitdagende en soms eenzame weg van verslaving naar Verbinding. Stilstaan bij wie je bent, het bespreekbaar maken van de oorzaken van de alcoholverslaving en het onderzoeken van mogelijkheden en kansen voor de toekomst, geven verlichting en verhogen de kwaliteit van leven.
Een alcoholverslaving die in jaren is opgebouwd, is niet na een paar maanden opgelost. Ondanks dat je alle mogelijke handvatten krijgt om het leven zonder alcohol op te bouwen, is ondersteuning en daadwerkelijke hulp tijdens de eerste periode absoluut een noodzaak. Het doel van onze nazorg bij de behandeling van een alcoholverslaving is een zelfstandig en evenwichtig leven te leiden zonder alcohol.