van verslaving
naar Verbinding

Drugsverslaving

Een drugsverslaving is een ernstig probleem met grote gevolgen voor zowel de verslaafde, als voor zijn of haar omgeving.

Er is sprake van een drugsverslaving wanneer de middelen niet meer recreatief gebruikt worden en het gebruik van drugs iemands sociale leven beheerst en de relatie met naasten, sportprestaties of hobby's gaat beïnvloeden.
Drugsverslaving

Soorten drugs

Drugs kunnen naar werking grofweg in drie categorieën worden ingedeeld:

  1. Stimulerende drugs zoals cocaïne, amfetamine (speed) en XTC (ecstasy);
  2. Hallucinerende drugs zoals cannabis (marihuana, wiet of hasj), LSD, paddo's en ketamine;
  3. Verdovende drugs zoals GHB, benzodiazepines (benzo's of BDZ), opium en heroïne.

Een andere indeling is die in harddrugs en softdrugs. Harddrugs zijn onder andere amfetamine, cocaïne, ecstasy, heroïne, LSD en opium. Sinds 2012 behoort GHB wettelijk ook tot de harddrugs.

Cannabis (wiet, hasj, marihuana) behoort tot de softdrugs en heeft meerdere effecten tegelijkertijd: het kan zowel verdovend als hallucinerend werken. Met name wiet is een zeer onderschatte drug, zowel in termen van de werking ervan als in termen van de fysieke en psychische schade die deze drug kan veroorzaken. Cannabis is net zo gevaarlijk als harddrugs.

Van recreatief gebruik naar drugsverslaving

Het duurt vaak een lange tijd voordat iemand zich realiseert dat recreatief gebruik is omgeslagen naar obsessief gebruik. Elke keer neemt men zich voor dat deze keer de laatste keer was, maar steeds komt het moment dat men toch weer toegeeft. Dit heeft niets met zwakte te maken. Net als bij andere verslavingen is toegeven dat er sprake is van drugsverslaving een grote overwinning. Pas dan kan men beginnen met de verslaving te overwinnen.

Ontkenning van drugsverslaving

Vaak wordt een drugsverslaving lange tijd ontkend. De verslaafde denkt dat hij of zij elk moment kan stoppen met drugs gebruiken. Meestal zijn er goede voornemens ten aanzien van minderen of stoppen, waar vervolgens niets van terecht komt. Een drugsverslaving wordt lang verzwegen en verdoezeld. Tot het moment komt dat de verslaafde of zijn of haar naaste omgeving zich realiseert dat het zo echt niet langer gaat. Wij worden regelmatig benaderd door bezorgde ouders, partners of familieleden en hun gevoel van onmacht is vaak onbeschrijfelijk. Zij willen graag helpen, maar weten niet hoe.

Gevolgen van drugsverslaving

Drugs kan met name serieuze hart- en hersenproblemen veroorzaken, zoals hartritme-stoornissen, hartstilstand, hartinfarct, hartverlamming, hersenbloeding of een herseninfarct. Ook wiet kan blijvend hersenletsel veroorzaken.

Aanpak van drugsverslaving

Het vergt moed om een verslaving toe te geven, maar het vraagt nog veel meer kracht en doorzettingsvermogen om de drugsverslaving te overwinnen. Pak alle hulp die wordt aangeboden met beide handen aan, wij staan klaar om die hulp te bieden.

Behandeling van drugsverslaving

Wij behandelen zowel lichamelijke als psychische problemen. Wij helpen je op de uitdagende en soms eenzame weg van verslaving naar Verbinding. Er wordt stil gestaan bij wie je bent, het drugsprobleem wordt bespreekbaar gemaakt en er wordt gekeken naar mogelijkheden en kansen voor de toekomst. Dit geeft verlichting en verhoogt daarmee de kwaliteit van leven.

Nazorg bij drugsverslaving

Een drugsverslaving die in jaren is opgebouwd, is niet na een paar maanden opgelost. Ondanks dat je alle mogelijke tools krijgt om een leven zonder drugs op te bouwen, is ondersteuning en hulp tijdens de eerste periode absoluut noodzakelijk. Het doel van onze nazorg bij de behandeling van drugsverslaving is een zelfstandig en evenwichtig leven zonder drugsgebruik.

Wacht niet langer

Heb je vragen of wil je meer weten? Wacht niet langer en neem contact met ons op of laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.
Wacht niet langer
Bij Verslavingszorg De Verbinding vind je een rustgevende omgeving, hartelijke ondersteuning en helpen wij jou om weer verbinding te vinden met jezelf en belangrijke anderen.

Wij zijn geen afkickkliniek, maar je kunt hier prima afkicken tussen de bossen en de weilanden op de rand van Veldhoven en Eindhoven in het groene Brabant, in de regio Tilburg - Den Bosch - Eindhoven.

Adres

Scherpenering 15
5507 PA Veldhoven
Brabant

Contact

rob@deverbinding.info