Verslavingszorg De Verbinding
van verslaving
naar Verbinding

Medicijnverslaving

Medicijnverslaving is het chronisch gebruiken van kalmerings- of slaapmiddelen (benzodiazepinen of benzo's).

Kalmerings- en slaapmiddelen zijn symptoombestrijding. Het is juist belangrijk om de oorzaken te bestrijden!
medicijnverslaving

Medicijnverslaving

Ruim een half miljoen Nederlanders neemt elke dag kalmerings- of slaapmiddelen. Ze krijgen ze via de huisarts of bestellen ze op internet. Vrouwen zijn de grootste afnemers. Zij gebruiken twee maal zo veel als mannen en slikken de medicijnen gemiddeld ook veel langer. Circa 15% van de vrouwen gebruikt slaap- of kalmeringsmiddelen. Zij slikken de medicijnen 12 tot 20 jaar lang.

Maar onderzoek wijst uit dat de werking na 4 tot 8 weken al afneemt. Vrouwen gaan ook vaker dan mannen naar de huisarts met psychosociale problemen. En huisartsen schrijven aan vrouwen eerder kalmerings- en slaapmiddelen voor dan aan mannen.

In België is het nog erger. Daar krijgen 2,3 miljoen Belgen verslavende slaappillen voorgeschreven, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Langdurig gebruik leidt tot medicijnverslaving

Bij langdurig gebruik treedt tolerantie op: je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Indien tolerantie optreedt, loop je de kans om verslaafd te raken. Als je dan wil stoppen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Deze verschijnselen zijn vaak dezelfde als waarvoor je het middel gebruikt, zoals stress, zorgen en slapeloosheid. Voorts kunnen lichamelijke klachten zoals zweten, trillen, tintelingen en maag-darmproblemen voorkomen. Veel mensen beginnen dan ook weer te slikken.

Kalmerende middelen (of tranquilizers) zorgen jaarlijks voor 45 dodelijke ongevallen en tienduizenden gewonden, bijvoorbeeld door valpartijen bij ouderen. Benzodiazepinen (BDZ) bestrijden alleen de symptomen van een probleem.

Aan de oorzaak van de stress, angst, zorgen of slapeloosheid doen ze niets.

Medicijnverslaving is lichamelijk en geestelijk

Kalmerings- en slaapmiddelen helpen je om je leven met alle problemen die je hebt vol te houden. Ze verdrukken de leegte in je bestaan of geven juist structuur als je leven zo vol is dat je geen oog meer dicht doet. Benzodiazepinen (Diazepam, Seroxat) en barbituraten, die in kalmerings- en slaapmiddelen zitten, werken sterk verslavend. Je lichaam vraagt steeds meer om hetzelfde effect te bereiken.

Bij benzodiazepine-verslaving treedt dat effect al snel op.

De effecten van benzodiazepinen zijn grotendeels het gevolg van hun effect op de hersenen. De belangrijkste effecten zijn sedatie (kalmering), slaapbevordering, vermindering van angst, spierverslapping, geheugenverlies en anti-epileptische eigenschappen. Deze effecten komen tot stand doordat de benzodiazepinen bepaalde receptoren in de hersenen aangrijpen. Ondanks de farmacologische overeenkomsten tussen de benzodiazepinen onderling, verschillen ze sterk in hun klinische bruikbaarheid.

De verslaving werkt op lichaam en geest in. Je leven gaat voorbij in een versuffende roes. Over al je gevoelens ligt een mist, over de nare, maar ook over de prettige.

Zo leidt de medicijnverslaving tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. In deze podcast wordt verborgen verslaving besproken.

Medische en therapeutische begeleiding

Kalmerings- en slaapmiddelen zijn symptoombestrijding. Het is juist belangrijk om de oorzaken te bestrijden!

Als je de moed hebt om te stoppen, moet je meestal door een zware periode heen. De oorzaken van je problemen komen weer boven, en je krijgt last van de onthoudingsverschijnselen. Goede professionele ondersteuning kan je hier doorheen helpen. Onze afkickkliniek zorgt voor die ondersteuning, zodat je minder last hebt van de ontwenningsverschijnselen. Daarnaast leren we je om op een andere manier om te gaan met negatieve emoties. Dan hoeven de symptomen niet meer onderdrukt te worden met pillen.

Nazorg bij medicijnverslaving

Na de kliniekopname in Veldhoven wordt de behandeling voortgezet in een nazorg programma. Meer en meer leer je in je eigen omgeving weer 'levend' te zijn. Tijdens de nazorg in Brabant wordt ook je weerbaarheid vergroot en onderzocht welke mogelijkheden er zijn om je verder te ontplooien.

Wacht niet langer

Heb je vragen of wil je meer weten? Wacht niet langer en neem contact met ons op of laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.
Wacht niet langer
Verslavingszorg De Verbinding
Bij Verslavingszorg De Verbinding vind je een rustgevende omgeving, hartelijke ondersteuning en helpen wij jou om weer verbinding te vinden met jezelf en belangrijke anderen.

Wij helpen vaak mensen uit...
Eindhoven
Den Bosch
Tilburg
Brabant
Utrecht

Adres

Scherpenering 15
5507 PA Veldhoven
Brabant

Contact

rob@deverbinding.info