De basisgedachte van Systemisch werken gaat ervan uit dat veel van onze (onbewuste) gedragingen, overtuigingen en patronen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Er zijn familiesystemen, organisatiesystemen, sportteams, vriendschapsrelaties, die allemaal te onderzoeken zijn.
Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:
Ordening – iedereen heeft een eigen plek binnen de volgorde van het systeem;
Erbij horen – ieder heeft recht op een eigen plek binnen het systeem;
Balans in geven en nemen – er is een vrije en dynamische uitwisseling van geven en nemen.
Het zichtbaar maken van dynamieken in een systeem en het ervaren van een gewaarwording bij een familie- of systeemopstelling geeft inzicht en rust.
Genogram:
Met name het genogram van systemisch werk helpt je bij het terugkijken. Dit is een schematisch overzicht van het familiesysteem waarin feiten uit dit systeem worden weergegeven. Een genogram geeft de deelnemer inzicht en is een goede stap om zich bewust te worden van de feiten uit zijn historie, zoals vroeg gestorven familieleden, oorlogen en bijvoorbeeld belangrijke liefdes van de ouders. Als je het idee hebt dat er mogelijke ervaringen uit de familie historie een rol spelen, is het maken van een genogram een mooie oefening voor jou als deelnemer.