van verslaving
naar Verbinding
Systemisch werken

Wat doen wij

Systemisch werken

Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat je regelmatig in bepaald gedrag vervalt? Of waarom je emoties en gevoelens hebt die je niet altijd kunt plaatsen? Door je plek in een bepaald systeem te onderzoeken kun je zien waar obstakels zitten. Het is belangrijk om hiernaar te kijken, het kan je namelijk in de weg staan in je ontwikkeling of groei. Bij Verslavingszorg De Verbinding wordt je hierin gecoacht met Systemisch werken.

Wat is systemisch werken nou eigenlijk?

De basisgedachte van Systemisch werken gaat ervan uit dat veel van onze (onbewuste) gedragingen, overtuigingen en patronen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Er zijn familiesystemen, organisatiesystemen, sportteams, vriendschapsrelaties, die allemaal te onderzoeken zijn.

Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:

  1. Ordening – iedereen heeft een eigen plek binnen de volgorde van het systeem;

  2. Erbij horen – ieder heeft recht op een eigen plek binnen het systeem;

  3. Balans in geven en nemen – er is een vrije en dynamische uitwisseling van geven en nemen.

Systemisch werken is bij uitstek een methodiek die bewustwording bevordert

Het zichtbaar maken van dynamieken in een systeem en het ervaren van een gewaarwording bij een familie- of systeemopstelling geeft inzicht en rust. 

Genogram:

Met name het genogram van systemisch werk helpt je bij het terugkijken. Dit is een schematisch overzicht van het familiesysteem waarin feiten uit dit systeem worden weergegeven. Een genogram geeft de deelnemer inzicht en is een goede stap om zich bewust te worden van de feiten uit zijn historie, zoals vroeg gestorven familieleden, oorlogen en bijvoorbeeld belangrijke liefdes van de ouders. Als je het idee hebt dat er mogelijke ervaringen uit de familie historie een rol spelen, is het maken van een genogram een mooie oefening voor jou als deelnemer.

Wacht niet langer

Heb je vragen of wil je meer weten? Wacht niet langer en neem contact met ons op of laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.
Wacht niet langer
Bij Verslavingszorg De Verbinding vind je een rustgevende omgeving, hartelijke ondersteuning en helpen wij jou om weer verbinding te vinden met jezelf en belangrijke anderen.

Wij zijn geen afkickkliniek, maar je kunt hier prima afkicken tussen de bossen en de weilanden op de rand van Veldhoven en Eindhoven in het groene Brabant, in de regio Tilburg - Den Bosch - Eindhoven.

Adres

Scherpenering 15
5507 PA Veldhoven
Brabant

Contact

rob@deverbinding.info