van verslaving
naar Verbinding

Gameverslaving

Het aantal mensen met een gameverslaving neemt jaarlijks toe. Zowel het aantal mensen dat games speelt en internet gebruikt, als het totale aantal uren dat wordt besteed aan gamen neemt toe.

De functie van internet verandert, waardoor steeds meer mensen er gebruik van maken en het aantal uren in gebruik inmiddels hoger is dan voor televisie.
Gameverslaving

Wijze van gamen/ internetgebruik

Consolegames zijn complexe, uitgebreide games die je via een console op de televisie speelt, zoals de Sony PlayStation, Microsoft Xbox en Nintendo Switch. Naast de console wordt steeds meer gebruik gemaakt van de computer, mobiele telefoon, internet en combinaties van deze platforms voor het spelen van games.

Gezondheidsrisico's van gameverslaving

Internet en gamen zijn brede begrippen. Hierdoor lopen de gezondheidsrisico's bij overdadig internetten en gamen sterk uiteen. Het belangrijkste risico is het ontstaan van een disbalans doordat er meer tijd wordt besteed aan gamen dan aan andere dagelijkse activiteiten en levensbehoeften. Deze disbalans kan op de volgende manieren tot uiting komen.

Lichamelijke symptomen

Vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen. Iemand kan onrustig zijn en geïrriteerd raken als de computer het niet doet, waardoor er geen games gespeeld kunnen worden.

Psychische symptomen

Snel geïrriteerd raken, dingen vergeten of verwaarlozen, sombere gevoelens wanneer men niet aan het gamen en internetten is. Het gamen en internetgebruik kan ook toenemen doordat iemand depressieve gevoelens heeft of problemen ervaart in zijn directe omgeving en daardoor 'vlucht' in overmatig gamen en internetten.

Sociale symptomen

Toename van conflicten met de partner, ouders of andere personen in het eigen gezin. Verantwoordelijkheden voor school of werk worden meer en meer verwaarloosd. Daarnaast nemen sociale contacten buiten internet en gamen af en is er vaak sprake van een sociaal isolement.

Uiteindelijk kan overmatig gamen en internetten leiden tot een gameverslaving. Je kan moeilijk stoppen of minderen met gamen of internetten, vervelende gevoelens probeer je door te gamen of internetten te verminderen en je krijgt meer conflicten met je partner, ouders en familie.

Dit zijn vergelijkbare symptomen als bij andere verslavingen.

Wanneer is overmatig gamen een gameverslaving?

Gameverslaving is een term die in de media en de volksmond wordt gebruikt. In de wetenschap en behandeling van verslavingen wordt gebruik gemaakt van DSM-5, het handboek diagnostiek voor de psychiatrie, versie 5.

Er is sprake van een gameverslaving als gamers binnen een jaar voldoen aan minstens 5 van de 9 volgende criteria:

1. Voortdurend denken aan internet games

Gamen is een belangrijke activiteit in het leven van iemand. De games beheersen de gevoelens, gedachten en activiteiten in het dagelijkse leven van een verslaafde. Ook als een gamer niet speelt, is hij in zijn hoofd bezig met een game of kijkt hij ernaar uit dit te gaan spelen.

2. Niet succesvolle stoppogingen

De gamer heeft geprobeerd te minderen of te stoppen met gamen. Na een periode van minderen of stoppen valt de gamer terug in het oude gedrag van mateloos gamen.

3. Onttrekkingssymptomen

De gamer ervaart vervelende gevoelens als het spelen wordt gestopt. Hij kan geïrriteerd raken en last hebben van stemmingswisselingen.

4. Waarschuwingen niet serieus nemen

De gamer ontkent de ernst van de situatie.

5. Toename van bestede gametijd

De gamer wil steeds meer tijd besteden aan gamen. Hij heeft met toenemende mate nieuwe games nodig om weer hetzelfde prettige gevoel (een bepaalde kick) te krijgen.

6. Het misleiden van anderen

De gamer misleidt familie, vrienden en iedereen in zijn omgeving over de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het gamen. De gamer kan spijbelen om te gamen of stiekem ’s nachts gamen.

7. Verwaarlozing van andere activiteiten

Alles wordt verwaarloosd: van sociale contacten tot school en werk. Er wordt geen sport meer gedaan en minder tv gekeken.

8. Het in gevaar brengen van werk en opleiding

Door het gamen kan een verslaafde conflicten krijgen met anderen (bijvoorbeeld ouders, vrienden, school of werk).

9. Vluchtgedrag

Het spelen van games helpt een gamer zich beter te voelen. Games kunnen ook gebruikt worden om negatieve gevoelens tegen te gaan, zoals verdriet, somberheid, stress, verveling.

 

Wacht niet langer

Heb je vragen of wil je meer weten? Wacht niet langer en neem contact met ons op of laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.
Wacht niet langer
Bij Verslavingszorg De Verbinding vind je een rustgevende omgeving, hartelijke ondersteuning en helpen wij jou om weer verbinding te vinden met jezelf en belangrijke anderen.

Wij zijn geen afkickkliniek, maar je kunt hier prima afkicken tussen de bossen en de weilanden op de rand van Veldhoven en Eindhoven in het groene Brabant, in de regio Tilburg - Den Bosch - Eindhoven.

Adres

Scherpenering 15
5507 PA Veldhoven
Brabant

Contact

rob@deverbinding.info