van verslaving
naar Verbinding

De eerste stap van het 12 stappen programma

Serge nam de eerste stap

De eerste Stap: Erken je verslaving en de gevolgen

Mijn pad naar herstel van verslaving heeft zijn wortels stevig verankerd in het 12 stappen programma. Maandelijks neem ik de tijd om te schrijven over een van deze stappen, en deze maand staat de eerste stap centraal.

Stap 1 is voor mij meer dan alleen het stoppen met het gebruik van drugs; het is een overgave aan de principes van het 12 stappen programma. Het betekent dat ik bereid ben om actief te werken aan de 12 stappen samen met een sponsor, regelmatig naar meetings gaan en het service doen bij mijn home meeting. Deze bereidheid kwam niet vanzelf. Het vereiste eerst een diepgaand besef van mijn eigen machteloosheid, een erkenning dat ik mijn strijd tegen drugs altijd zou verliezen. Een pijnlijke strijd die ik jaren had gevoerd. Het moment waarop ik besefte dat ik niet nog verder wilde afglijden en mijn rock-bottom had bereikt was een keerpunt in mijn leven.

Het zetten van de eerste stap opende de deur naar mijn herstel van de ziekte van verslaving. Het was echter geen eenmalige gebeurtenis, maar eerder het begin van een doorlopend proces. Nuchter worden was slechts een eerste stap; mijn diepgewortelde problemen verdwenen niet als sneeuw voor de zon. Ik had mezelf wijsgemaakt dat mijn drugsgebruik gerechtvaardigd was en dat mijn problemen wel meevielen. Maar de waarheid was dat ik de controle allang kwijt was. Mijn leven was een nachtmerrie geworden van werkloosheid, schulden en isolement, vol met schuld en schaamte, angst, wrok en zelfmedelijden. Ik was de verbinding met mezelf helemaal verloren. Mijn leven was onhanteerbaar en ik zat gevangen in een vicieuze cirkel, zonder enig uitzicht op bevrijding.

Daarom is de eerste stap zo belangrijk

Pas toen ik mijn machteloosheid volledig erkende en stopte met vechten, kon ik me overgeven aan mijn herstel. Ik vroeg om hulp en luisterde naar de ervaringen van anderen die hetzelfde hadden doorgemaakt. Ik hoefde het niet langer alleen te doen; ik vond hoop. Ik was klaar voor de volgende stap.

Wil je meer weten over het 12 stappen programma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Bij Verslavingszorg De Verbinding vind je een rustgevende omgeving, hartelijke ondersteuning en helpen wij jou om weer verbinding te vinden met jezelf en belangrijke anderen.

  Wij zijn geen afkickkliniek, maar je kunt hier prima afkicken tussen de bossen en de weilanden op de rand van Veldhoven en Eindhoven in het groene Brabant, in de regio Tilburg - Den Bosch - Eindhoven.

  Adres

  Scherpenering 15
  5507 PA Veldhoven
  Brabant

  Contact

  rob@deverbinding.info